Facebook Page View

Suprafix MoBoZin SC: Έρευνα για τη Μη Τοξικότητα στις Μέλισσες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής, ΓΠΑ

Η σύγχρονη γεωργία όλο και συχνότερα περιλαμβάνει την χρήση σκευασμάτων θρέψης με ιχνοστοιχεία στις καλλιέργειες, με στόχο τη διέγερση των φυσικών διεργασιών των φυτών και κατ’ επέκταση την καλύτερη αξιοποποίηση των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων του φυτού και τη μεγαλύτερη ανοχή/αντοχή σε διάφορες καταπονήσεις κ.α..

Ωστόσο, δεν είναι σαφής η επίδραση αυτών των σκευασμάτων θρέψης σε έντομα-επικονιαστές, και κυρίως την κοινή μέλισσα, Apis melliferra L..

Γι’ αυτο το λόγο, η Agrology πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μια έρευνα για τη διερεύνηση πρόκλησης τοξικότητας στις μέλισσεςαπό την εφαρμογή του σκευάσματος Suprafix® MoBoZin SC σε φυτά.

Εικόνα 1. Συλλέκτρια μέλισσα σε άνθος πορτοκαλιάς
Εικόνα 1. Συλλέκτρια μέλισσα σε άνθος πορτοκαλιάς

Σκοπός μελέτης

Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η υλοποίηση μιας σειράς στοχευμένων ερευνητικών δοκιμών με στόχο την διερεύνηση της επίδρασης του σκευάσματος θρέψης, Suprafix® MoBoZin SC, της Agrology πάνω στην θνησιμότητα και τη δραστηριότητα γυρεοσυλλογής των μελισσών, ύστερα από διατροφή, απευθείας ψεκασμό, επαφή με ψεκασμένη επιφάνεια στο εργαστήριο ή/και το πεδίο.

Το προϊόν Suprafix® MoBoZin SC

To Suprafix® MoBoZin SC είναι το καινοτόμο προϊόν Θρέψης της Agrology, με την πυκνότερη σύνθεση σε Μολυβδαίνιο (Mo): 1% β/ο, Βόριο (B): 15% β/ο, Ψευδάργυρος (Zn): 30% β/ο), ενισχυμένο με τις πρωτοποριακές τεχνολογίες SmartFlow® και E2DA®. Το σκεύασμα συστήνεται για διαφυλλική εφαρμογή και στάγδην άρδευση, με στόχο την ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Συμπεράσματα μελέτης

Τα αποτελέσματα της παρούσας δοκιμής έδειξαν ότι η εφαρμογή του Suprafix® MoBoZin SC δεν εμφάνισε τοξικότητα στις μέλισσες και δεν είχε την οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση, είτε στο εργαστήριο, είτε στο πεδίο. Σε όλες οι πειραματικές δοκιμές που διενεργήθηκαν στο εργαστήριο (χορήγηση με την τροφή, απευθείας ψεκασμός, επαφή με ψεκασμένη επιφάνεια), αλλά και στο πεδίο (ψεκασμός διαβροχής δένδρων στο στάδιο της άνθησης), η θνησιμότητα των εργατριών μελισσών δεν διέφερε από τον μάρτυρα.

Εικόνα 2. Λεπτομέρεια των κλωβών που πραγματοποιήθηκαν οι πειραματικές δοκιμές στο εργαστήριο για τον έλεγχο στην τοξικότητα στις μέλισσες. Διακρίνεται η σύριγγα διατροφής των μελισσών
Εικόνα 2. Λεπτομέρεια των κλωβών που πραγματοποιήθηκαν οι πειραματικές δοκιμές στο εργαστήριο. Διακρίνεται η σύριγγα διατροφής των μελισσών
Εικόνα 3. Τμήμα των κλωβών που πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές στο εργαστήριο για την τοξικότητα στις μέλισσες
Εικόνα 3. Τμήμα των κλωβών που πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές στο εργαστήριο

Όσον αφορά στην δραστηριότητα γυρεοσυλλογής των μελισσών, δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αρνητική επίδραση από την εφαρμογή του σκευάσματος. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχαν άλλα ανθισμένα φυτά, σε σημαντική πυκνότητα, πλήν των εσπεριδοειδών.

Εικόνα 4. Άποψη του πειραματικού εσπεριδοειδώνα
Εικόνα 4. Άποψη του πειραματικού εσπεριδοειδώνα
Εικόνα 5. Ο πειραματικός εσπεριδοειδώνας στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας
Εικόνα 5. Ο πειραματικός εσπεριδοειδώνας στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή του σκευάσματος Suprafix® MoBoZin SC, ως σκεύασμα θρέψης με ιχνοστοιχεία, δεν είχε την οποιαδήποτε αρνητική επίδραση και τοξικότητα στις μέλισσες εργάτριες. όπως βρέθηκε από τις δοκιμές στο εργαστήριο και το πεδίο. Συνεπώς, προτείνεται η χρήση του στο πεδίο ώς απολύτως ασφαλή, πάντα με εφαρμογή των κανόνων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.