Facebook Page View

Agrology Success Stories: Αύξηση σε Παραγωγή Ελαιολάδου

Agrology Success Stories

Αύξηση σε Παραγωγή Ελαιολάδου

Μέσω των Agrology Success Stories σε Ελλάδα και Εξωτερικό, αποδεικνύεται πως η ανώτερη ποιότητα και οι ενσωματωμένες καινοτόμες τεχνολογίες στα προϊόντα Εξειδικευμένης Θρέψης της Agrology κάνουν τη  διαφορά στις καλλιέργειες από τις πρώτες κιόλας εφαρμογές!

Τελικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε πως τα Προγράμματα Εξειδικευμένης Θρέψης της Agrology, αποτελούν μια κερδοφόρα επένδυση για τους παραγωγούς, καθώς τα οικονομικά οφέλη για τους ίδιους είναι πολλαπλάσια από το κόστος των συμπληρωματικών εφαρμογών!

Ένα τέτοιο Success Story σε καλλιέργεια Ελιάς (SS 2019_37+82+83_GR), πραγματοποιήθηκε με τη διεξαγωγή σειράς τριών αποδεικτικών, σε συνεργασία με το κατάστημα εμπορίας  γεωργικών εφοδίων και τον NutriMaster®  κ. Ιωάννη Φωτίου, τη Γεωργική Περίοδο 2019, με στόσο τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και αύξηση στην Παραγωγή Ελαιολάδου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εφαρμογών, υπήρχε συνεχής καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη στον παραγωγό τόσο από τα εξειδικευμένα στελέχη του τεχνικού τμήματος της Agrology, όσο και από το συνεργαζόμενο γεωπονικό κατάστημα του κ. Φωτίου.

Ταυτότητα Αποδεικτικού

NutriMaster®: Ιωάννης Φωτίου

Παραγωγός: Μύταρος Δημήτριος & Μαρία Χατζηβασιλείου

Περιοχή: Γέρας, Μυτιλήνης

Καλλιεργητική Περίοδος: 2019

Καλλιέργεια: Ελιά Ελαιοποιήσιμη, Ποικιλία Μυτιληνιά ή Βαλανοελιά, Ξηρική Καλλιέργεια

Έκταση Success Story (Συνολικά και τα 3):20 στρ Μάρτυρας +20 στρ Agrology​

Όγκος ψεκαστικού διαλύματος: 100lt/στρ.​

Φυτοπροστασία: Κοινή για όλη την έκταση

Περιγραφή Αποδεικτικού

Οι αποδεικτικές εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, σε έναν πεδινό ελαιώνα στα Κύρια και δύο ορεινούς ελαιώνες στο Μπριγιάννη, στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας.

Αρχικά, η έκταση κάθε αποδεικτικού μοιράστηκε σε δύο ίσα τμήματα. Το ένα ονομάστηκε Μάρτυρας (Control) και το δεύτερο Agrology.  Και στα δύο ο παραγωγός έκανε τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες και εφάρμοσε το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα φυτοπροστασίας και θρέψης – λίπανσης. Στο τμήμα του Αποδεικτικού Agrology εφαρμόστηκαν επιπλέον οι συμπληρωματικές επεμβάσεις με Καινοτόμα Προϊόντα Εξειδικευμένης Θρέψης και Λίπανσης της Agrology.

Εικόνα 1. Πεδινός ελαιώνας στα Κύρια
Εικόνα 1. Πεδινός ελαιώνας στα Κύρια
Εικόνα 2. Ορεινός ελαιώνας στο Μπριγιάννη
Εικόνα 2. Ορεινός ελαιώνας στο Μπριγιάννη
Εικόνα 3. Ορεινός ελαιώνας στο Μπριγιάννη
Εικόνα 3. Ορεινός ελαιώνας στο Μπριγιάννη

Στόχοι Αποδεικτικού

  • Αύξηση στη Συνολική Παραγωγή Νωπού Καρπού
  • Αύξηση στη Συνολική Παραγωγή Ελαιολάδου
  • Ενίσχυση Ελαιοπεριεκτικότητας Καρπών
  • Βελτίωση Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ελαιόλαδου

Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Θρέψης – Λίπανσης

Οι εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν διαφυλλικά, στα κατάλληλα στάδια, τα οποία επιλέχθηκαν με βάση τις απαιτήσεις του κάθε βλαστικού σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Εικόνα 4. Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Θρέψης
Εικόνα 4. Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Θρέψης

Nodius® F-Kin (100 cc/100lt): Μίγμα φυσικών μεταβολικών καταλυτών των φυτών για την Αύξηση Μεγέθους των Καρπών.

Η εφαρμογή έγινε διαφυλλικά στο στάδιο  Έναρξης της Καρπόδεσης

  • Gravital® Energy (1,8 kg/100 lt): Για την Αύξηση Παραγωγής και του Βάρους Καρπών

Η εφαρμογή έγινε διαφυλλικά στις: α) Αρχές Ιουλίου, β) Αρχές Αυγούστου (Αύξηση Καρπού) και γ) Μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου (15-25) (Αύξηση- Καρπού)

  • XGel® Ruby (300 cc/100 lt): Για την Αύξηση της Ελαιοπεριεκτικότητας του Καρπού

Η εφαρμογή έγινε διαφυλλικά στις: α) Αρχές Αυγούστου (Αύξηση Καρπού) και γ) Μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου (Αύξηση Καρπού)

Εικόνα 5. Διαφυλλική εφαρμογή προϊόντων Εξειδικευμένης Θρέψης
Εικόνα 5. Διαφυλλική εφαρμογή προϊόντων Εξειδικευμένης Θρέψης

Αποτελέσματα

Λαμβάνοντας δείγματα και από τα δύο τεμάχια σε κάθε τοποθεσία, παρατηρήθηκε ότι η μεταχείριση του προγράμματος Agrology επέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα προς όφελος του παραγωγού. Πιο συγκεκριμένα με τα αποδεικτικά αυτά πετύχαμε:

1. Αύξηση Μεγέθους & Νωπού Βάρους Καρπού κατά 52%

Με τη χρήση του Nodius® F-Kin επιτεύχθηκε σημαντικότατη αύξηση του μεγέθους των καρπών, σε σχέση με τον Μάρτυρα, (Control) όπως διακρίνεται και στην παρακάτω ενδεικτική εικόνα (Εικόνα 6).

Εικόνα 6. Αύξηση μεγέθους καρπών με την εφαρμογή Nodius® F-Kin
Εικόνα 6. Αύξηση μεγέθους καρπών με την εφαρμογή Nodius® F-Kin

2. Μείωση Αβιοτικού Stress

Με την εφαρμογή και του Gravital® Energy, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του υδατικού και θερμικού stress (αβιοτικό stress) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ζαρωμένοι καρποί του Μάρτυρα, Control),  διατηρώντας την φυσιολογική λειτουργία των δένδρων σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτυρα (δηλαδή τη φωτοσύνθεση).

Ταυτόχρονα το Πυρίτιο του Gravital Energy βελτίωσε την αξιοποίηση των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων από τα δένδρα. Οι δυο αυτές λειτουργίες του Gravital® Energy συνέβαλαν συνεργιστικά μαζί με την επίδραση του Nodius® F-Kin, στην θεαματική αύξηση του βάρους των νωπών καρπών κατά 52% σε σχέση με τον Μάρτυρα.

Εικόνα 7. Αύξηση Νωπού Βάρους Καρπών
Εικόνα 7. Αύξηση Νωπού Βάρους Καρπών

Επιπλέον, το πρόγραμμα Agrology συνέβαλε ακόμη, στην ισχυρή συγκράτηση των καρπών επάνω στα δένδρα κατά τη διάρκεια των ισχυρών ανέμων (αβιοτικό stress)  του χειμώνα (κακοκαιρία «Ζηνοβία»), οι οποίοι προκάλεσαν την πτώση του 70% της παραγωγής του Μάρτυρα, ενώ μόνο του 30% στα δένδρα του προγράμματος Agrology.

Εικόνα 8. Ποσοστό Πεσμένων Νωπών Καρπών
Εικόνα 8. Ποσοστό Πεσμένων Νωπών Καρπών

3. Αύξηση κατά μέσο όρο 82% (+16,1 kg/δένδρο) της Ανηρτημένης Παραγωγής Νωπών Καρπών ανά Δένδρο

Η μέση Αναρτημένη Παραγωγή Καρπών ανά δένδρο αυξήθηκε συγκριτικά με το Μάρτυρα κατά μέσο όρο στις 3 περιοχές κατά 82%:

  • Agrology: 35,6 kg/δένδρο, κατά μέσο όρο των 3 περιοχών
  • Μάρτυρας: 19,5 kg/δένδρο, κατά μέσο όρο των 3 περιοχών
Εικόνα 9. Ανηρτημένη Παραγωγή Νωπών Καρπών ανά Δέντρο
Εικόνα 9. Ανηρτημένη Παραγωγή Νωπών Καρπών ανά Δέντρο

4. Αύξηση κατά μέσο όρο 86% (+3,6 kg/δένδρο) στη Συνολική Παραγωγή Ελαιολάδου Ανηρτημένων Καρπών ανά Δένδρο

Η μέση Συνολική Παραγωγή Ελαιολάδου Αναρτημένων Καρπών ανά δένδρο αυξήθηκε συγκριτικά με το Μάρτυρα κατά μέσο όρο στις 3 περιοχές κατά 86%:

  • Agrology: 7,76 Kg/δένδρο ή 155,2 kg/στρ
  • Μάρτυρας: 4,16 Kg/δένδρο ή 83,2 kg/στρ

(Πυκνότητα φύτευσης κατά μέσο όρο 20 Δένδρα ανά στρέμμα)

Εικόνα 10. Παραγωγή Ελαιολάδου Ανηρτημένων Καρπών ανά Δέντρο
Εικόνα 10. Παραγωγή Ελαιολάδου Ανηρτημένων Καρπών ανά Δέντρο

5. Βελτίωση Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ελαιόλαδου (Αποτελέσματα ΕΛΓΟ Μυτιλήνης)

Όσο αφορά τη βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιόλαδου, πραγματοποιήθηκε εξέταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, μέσω εργαστηριακής ανάλυσης των δειγμάτων από κάθε αποδεικτικό τεμάχιο, τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Μυτιλήνης (Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Αμπέλου, Εργαστήριο Ελαιολάδου). Τα δείγματα κάθε αποδεικτικού στάλθηκαν σε γυάλινης μορφής φιαλίδια τα οποία επάνω τους έφεραν κωδικό (π.χ. AGR-x), που αντιπροσώπευε το κάθε αποδεικτικό τεμάχιο, με στόχο την αξιόπιστη και αμερόληπτη αξιολόγησή τους.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα:

Εικόνα 11. Αποτελέσματα εφαρμογών Agrology στην Ποιότητα του παραγόμενου Ελαιολάδου
Εικόνα 11. Αποτελέσματα εφαρμογών Agrology στην Ποιότητα του παραγόμενου Ελαιολάδου

Από τα αποτελέσματα του πίνακα, διαφαίνεται η ευεργετική επίδραση των διαφυλλικών εφαρμογών Agrology στην Ποιότητα του παραγόμενου Ελαιολάδου. Η οξύτητα των δύο διαφορετικών τοποθεσιών αποδεικτικού (Πεδινή  – Ορεινή) παρουσίασε στατιστικά σημαντικά υψηλότερες τιμές. Συνεπώς παρουσίασε και υποβαθμισμένη ποιότητα στις μεταχειρίσεις του Μάρτυρα σε σύγκριση με το πρόγραμμα εφαρμογών Agrology και στις δύο τοποθεσίες του αποδεικτικού Πεδινή – Ορεινή. Η διαφορά ήταν εξίσου σημαντική όσο αφορά τον Αριθμό Υπεροξειδίων, ενώ στις σταθερές Κ232, Κ268 και ΔΚ, δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο μεταχειρίσεις κάθε τοποθεσίας.

Το πρόγραμμα εφαρμογών Agrology αύξησε επίσης την αντιοξειδωτική ικανότητα του παραγόμενου ελαιολάδου μέσω της αύξησης των ολικών φαινολών, σε σύγκριση με το Μάρτυρα, τόσο στην Πεδινή όσο και στην Ορεινή έκταση.

6. Βελτίωση θρέψης Δένδρων (Αποτελέσματα Φυλλοδιαγνωσυτικής)

Για την ανάδειξη της αποτελεσματικότητας και των οφελών των διαφυλλικών εφαρμογών με τα σκευάσματα θρέψης Agrology στη θρεπτική υγεία των ελαιόδεντρων, πραγματοποιήθηκε η εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων φυλλικής επιφάνειας των δύο ορεινών τεμαχίων Μάρτυρα – Agrology, από το Γενικό Χηµείο Έρευνας και Αναλύσεων Λαμίας:

Εικόνα 12. Αποτελέσματα Φυλλοδιαγνωστικής στα τεμάχια του Μάρτυρα και της Agrology
Εικόνα 12. Αποτελέσματα Φυλλοδιαγνωστικής στα τεμάχια του Μάρτυρα και της Agrology

Η περιεκτικότητα θρεπτικών στοιχείων του Μάρτυρα άγγιξε στην πλειονότητά της τα επιθυμητά επίπεδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασε υψηλότερες τιμές. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί την σωστή και επαρκή θρεπτική κατάσταση του ελαιώνα από τα προγράμματα εφαρμογών που ακολουθούσε μέχρι τότε ο παραγωγός.

Με τις διαφυλλικές εφαρμογές του προγράμματος Agrology, η περιεκτικότητα των θρεπτικών μακροστοιχείων και μικροστοιχείων, ήταν υψηλότερη από αυτή που σημειώθηκε στο Μάρτυρα. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα οφέλη και τη ευεργετική επίδραση των Διαφυλλικών Εφαρμογών με τα σκευάσματα Εξειδικευμένης Θρέψης Agrology τόσο στην Αύξηση της Παραγωγής όσο και στην Θρεπτική κατάσταση των δένδρων μετά από μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά. Δηλαδή, τα δένδρα με το πρόγραμμα Εξειδικευμένης Θρέψης Agrology θα ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο σε καλύτερη θρεπτική κατάσταση από εκείνα του Μάρτυρα.

Επένδυση – Όφελος Παραγωγού

Τόσο η αύξηση της παραγωγής καρπών κατά 3,6 kg/δένδρο ή κατά 72 kg/στρ όσο και η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου, συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του παραγωγού κατά 181,68 €/στρ., ενώ το κόστος των συμπληρωματικών εφαρμογών ανέρχεται μόλις στα 40,67 €.

Πιο συγκεκριμένα ο παραγωγός αύξησε το εισόδημά του λόγω:

  • Αύξησης κατά μ.ο. 82% στη Ανητρημένη Παραγωγή Νωπών Καρπών
  • Αύξησης κατά μ.ο. 86% (+3,59 kg/δένδρο) στη Συνολική Παραγωγή Ελαιολάδου Ανηρτημένων Καρπών
  • Αύξησης κατά μ.ο. 2,5% της Ελαιοπεριεκτικότητας των Καρπών
  • Βελτίωσης κατά μ.ο. 31,3% της Οξύτητας του Ελαιολάδου Ανηρτημένης Παραγωγής

Ο λόγος Κόστος : Ωφέλεια είναι 1:4,5. Δηλαδή για κάθε 1€ που επενδύει ο παραγωγός στα σκευάσματα θρέψης του προγράμματος Agrology, παίρνει επιπλέον έσοδα 4,5€.

Εικόνα 13. Οικονομικό Όφελος Παραγωγού
Εικόνα 13. Οικονομικό Όφελος Παραγωγού

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα Εξειδικευμένα Προγράμματα Θρέψηςαπό το εξειδικευμένο προσωπικό της Agrology.

Μάθετε ποιος είναι ο υπεύθυνος γεωπόνος – πωλητής της περιοχής σας ΕΔΩ!

“Το παρόν πειραματικό πραγματοποιήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αγρού και δεν πρέπει να εφαρμόζεται ως πρότυπο χωρίς την καθοδήγηση Γεωπόνου ή του Τεχνικού Τμήματος της Agrology. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα και προγράμματα Agrology πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με την ετικέτα ή τις οδηγίες των τεχνικών-γεωπόνων.”