Facebook Page View

Anti – Stress4fruitcrops

Hero Image
Agrology logo-mision


Δράση: «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Η Agrology Παπαοικονόμου Α.Β.Ε.Ε υλοποιεί την ερευνητική πρόταση ANTI-STRESS4FRUITCROPS.

Στόχοι: Στόχος του έργου είναι η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με βάση ουσίες που στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως ικανές να συμβάλλουν στην προσαρμογή των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις.

Η έρευνα αποσκοπεί στην ανάπτυξη σκευασμάτων, καινοτόμων προϊόντων εξειδικευμένης θρέψης, τα οποία δύναται να συμβάλουν στη μείωση των συνεπειών της υδατικής καταπόνησης, σε οπωροφόρα δένδρα και θάμνους (π.χ. ελιά, ροδάκινο, ακτινίδιο, φράουλα) και τα οποία θα μπορούν να διατεθούν εμπορικά. Επιπρόσθετα, στόχο αποτελεί και η αξιολόγηση των επιδράσεων αυτών των σκευασμάτων στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών των συγκεκριμένων οπωροφόρων.

Αποτελέσματα:

  • Αύξηση της αγροτικής παραγωγής και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος. Σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης όπως είναι αυτή που διανύουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και κατ΄ επέκταση της ποιότητας ζωής αποτελούν βασικά ζητούμενα για οποιαδήποτε δράση.
  • Αξιοποίηση εδαφών που λόγω αλατότητας, έλλειψης νερού, περιβαλλοντικών/ κλιματικών συνθηκών κ.α. δυσμενών συνθηκών δεν καλλιεργούνται.
  • Αειφόρος ανάπτυξη μέσω ορθολογικής χρήσης υδατικών πόρων. Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των γεωργικών δραστηριοτήτων.
  • Βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων. Η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων είναι δυνατόν να οδηγήσει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και επομένως στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομικής οικονομίας μέσω της αύξησης της παραγωγής και βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων προϊόντων.
  • Προσαρμογή των αγροτών στην προβλεπόμενη κλιματική αλλαγή. Η προσαρμογή των αγροτών στα κλιματικά δεδομένα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μείωση των απωλειών στο χωράφι και μετασυλλεκτικά.
  • Μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξαιτίας της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων λόγω της μειωμένης χρήσης πόρων και εισροών.

Πειραματικά Αποτελέσματα Ερευνητικού Έργου:

Επίδραση Πυριτίου στον Μεταβολισμό Ωρίμανσης και στα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Μήλων