Η σημασία του ασβεστίου
Ο ρόλος του ασβεστίου στα φυτά είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και στην οικοδόμηση ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων. Οι λειτουργίες του ασβεστίου στο φυτό είναι πολλές και διακριτές. Το ασβέστιο είναι μη κινητικό στοιχείο στο φυτό. Η πρόσληψη του από το φυτό είναι παθητική και δεν απαιτεί κατανάλωση ενέργειας. Μετακινείται με βραδύ ρυθμό στον φλοιό και έτσι σε περίπτωση τροφοπενίας παρατηρείται έλλειψη στα νέα φύλλα και κυρίως στους καρπούς και γενικά στα αποθηκευτικά όργανα του φυτού. Απορροφάται από τα φυτά ως κατιόν και η συγκέντρωσή του κυμαίνεται σε αυτά μεταξύ 0,2 και 1%. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή και περατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Έλλειψη ασβεστίου επιφέρει γενική υποβάθμιση της δομής των μεμβρανών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας διατήρησης εντός του κυττάρου των ουσιών που μπορεί να διαχυθούν.
Ο ρόλος του Ασβεστίου στα Φυτά
Βασικό δομικό στοιχείο των κυτταρικών τοιχωμάτων.
Άνθηση (βλάστηση γύρης, ανάπτυξη γυρεοσωλήνα) και καρπόδεση.
Βελτίωση της συνεκτικότητας του καρπού.
Προστασία κατά τη μεταφορά και αποθήκευση από μελανιάσματα και τραυματισμούς.
Ενισχυμένη αντίσταση έναντι μυκητολογικών ασθενειών που χρησιμοποιούν λυτικά ένζυμα προκειμένου να προσβάλουν τις κυτταρικές μεμβράνες.
Επιμήκυνση μετασυλλεκτικής διάρκειας του καρπού.
Μείωση φυσιολογικών ανωμαλιών.
Σύνθεση ορμονών (Γιββερελλίνες και Αυξίνες) με συνέπεια την επιμήκυνση και διαίρεση των κυττάρων.
Το ασβέστιο, είναι απαραίτητο για την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων. Η έλλειψή του έχει σαν αποτέλεσμα την αποτυχία σχηματισμού επάκριων οφθαλμών των βλαστών και των ακροριζίων των ριζών. Η έλλειψη του ασβεστίου οδηγεί σε κατάρρευση του κυτταρικού τοιχώματος και της κυτταρικής μεμβράνης. Παράλληλα, προκαλεί σοβαρές φυσιολογικές διαταραχές, οι οποίες οδηγούν στην νέκρωση των κυττάρων.
Αυτό, αφενός, σημαίνει ότι πρόδρομες φαινολικές ενώσεις συρρέουν στο κυτόπλασμα και καθώς οξειδώνονται επιφέρουν νέκρωση. Αφετέρου, μειώνεται η αντίσταση του κυττάρου και κατά συνέπεια των καρπών έναντι των μικροβιακών μολύνσεων. Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται συχνά συμπτώματα όπως η σήψη των καρπών.
Συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου εμφανίζονται συνήθως σε εδάφη με:
- Ακατάλληλο πότισμα (υπερβολικά ξηρά ή υγρά εδάφη).
- Υψηλή αλατότητα.
- Υψηλή συγκέντρωση καλίου (Κ) (υπερβολική λίπανση καλίου).
- Χαμηλό pH (πολύ όξινα εδάφη).


Τα Συμπτώματα που εκδηλώνονται από την έλλειψη ασβεστίου είναι κυρίως:
- Ακανόνιστο σχήμα νεαρών φύλλων.
- Κατάρρευση μίσχων.
- Καχεκτική ανάπτυξη του φυτού.
- Λέπτυνση ρίζας.
- Νέκρωση τελικού οφθαλμού.
- Πρόκληση φυσιολογικών ανωμαλιών όπως ξηρή σήψη, πικρή στιγμάτωση.
Η κινητικότητα του ασβεστίου στα φυτά είναι περιορισμένη. Επομένως, η έλλειψη του στα φυτά συνήθως εκδηλώνεται στις ρίζες και στα πρώτα νεαρά φύλλα. Ωστόσο, παρουσιάζεται και στα γηραιότερα, στους νέους βλαστούς και στα φρούτα (σήψη στο κάτω μέρος). Έτσι, είναι αναγκαίο να έχουμε μια ισορροπημένη παροχή του ασβεστίου για συνεχή ανάπτυξη.

Περίσσεια Ασβεστίου
Περίσσεια ασβεστίου στο έδαφος (αλκαλικά εδάφη ή άρδευση με αλατούχο νερό pΗ> 8), προκαλεί χλώρωση των φύλλων, κυρίως από την έλλειψη του Σιδήρου (Fe) και άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Τα ασβεστούχα εδάφη έχουν υψηλή συγκέντρωση όξινων διττανθρακικών ανιόντων (HCO3 -). Χαρακτηρίζονται από υψηλό pH και μειωμένη διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων, ιδιαίτερα P και των ιχνοστοιχείων Zn, Fe, Mn και B. Ως αποτέλεσμα, οι καλλιέργειες συχνά υποφέρουν από τροφοπενίες, όπως σιδήρου (Fe), καλίου (Κ) και μαγνησίου (Mg).
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα προϊόντα Ασβεστίου της Agrology από το εξειδικευμένο προσωπικό της.