Facebook Page View

Οι Πολυβιταμίνες Φυτών: Fruitonic Vita

Hero Image

Fruitonic Vita – Οι πολυβιταμίνες των καλλιεργειών σας

Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες αξιοσημείωτες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές των διατροφικών συνηθειών και η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, προκλήσεις οι οποίες οδηγούν στην επιτακτική ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές στη γεωργία.

Η Agrology ανταποκρινόμενη σε αυτές τις προκλήσεις, προχωράει στο επόμενο βήμα της εξιδεικευμένης θρέψης των φυτών, εισάγοντας τον όρο της Λειτουργικής Θρέψης Φυτών με κύριο στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών αύξησης της παραγωγής μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων και Ευεργετικών Συστατικών από τα φυτά, όπως για παράδειγμα οι βιταμίνες.

Η νέα προϊοντική σειρά Fruitonic® της Agrology διαθέτει Bιοενεργοποιητές βασισμένους σε 20 φυτικά ελεύθερα L-αμινοξέα, ολιγοπεπτίδια και πρωτεΐνες, και παράλληλα ενισχυμένοι με οργανικά βιοενεργά συστατικά ή/και επιλεγμένα ιχνοστοιχεία. Το σκεύασμα Fruitonic® Vita είναι Μείγμα υψηλής συγκέντρωσης ελεύθερων L-αμινοξέων και πεπτιδίων φυτικής προέλευσης ενισχυμένο με σύμπλεγμα από 3 βιταμίνες φυτών, τις Β1, Β2 και C. Είναι προϊόν ιδανικό σε οποιοδήποτε βλαστικό στάδιο για αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Και τα φυτά χρειάζονται τις βιταμίνες τους

Τον όρο «βιταμίνη» επινόησε το 1912 ο Casimir Funk, ο οποίος απομόνωσε τη θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) από το φλοιό ρυζιού. Στα επόμενα τριάντα χρόνια, ταυτοποιήθηκαν όλες οι βιταμίνες που είναι σημαντικές για τον άνθρωπο και το μεταβολισμό του.

Οι βιταμίνες είναι ενώσεις που δεν συντίθενται από τους ζωικούς οργανισμούς και λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η έλλειψη βιταμινών προκαλεί ασθένειες που μπορεί να είναι σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες. Οι διαταραχές σχετικά με την έλλειψη βιταμινών περιλαμβάνουν, τύφλωση (βιταμίνη Α), αναιμία (βιταμίνη Β6), σκορβούτο (βιταμίνη C) κ.ά.

Ωστόσο, οι βιταμίνες φυτών και η σημασία τους πολλές φορές παραβλέπονται. Τα φυτά στην ουσία δεν συνθέτουν βιταμίνες προς όφελος των ζωικών οργανισμών, αλλά επειδή αυτές οι ενώσεις παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των ίδιων των φυτών.

Οι βιταμίνες αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα οργανικών μορίων, τα περισσότερα εκ των οποίων στην πραγματικότητα δεν είναι αμίνες. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες Α, Ε και Κ) παρέχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση στα φυτά. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι και οι ενώσεις της βιταμίνης Β παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο ως αντιοξειδωτικά στα φυτά. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες Β και C) ή ενώσεις προερχόμενες από αυτές, δρουν κυρίως ως ενζυμικοί παράγοντες, και παρέχουν στα φυτά τις μεταβολικές διεργασίες που δεν μπορούν να προσφερθούν από τα αμινοξέα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια βιταμίνη έχει έναν ή πολύ συγκεκριμένους ρόλους, όπως για παράδειγμα η βιοτίνη (βιταμίνη Β7), ενώ άλλες βιταμίνες έχουν πολλαπλούς ρόλους.

Οι βιταμίνες φυτών αποτελούν κύριους μεταβολίτες τους αλλά συνήθως η σύνθεσή τους είναι σε μικρές ποσότητες, καθιστώντας δύσκολη τη μελέτη τους. Μόλις την τελευταία δεκαετία η έρευνα στη μελέτη της βιοσύνθεσης των βιταμινών στα φυτά σε μοριακό επίπεδο ξεκίνησε δυναμικά. Αφορμή είναι το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αύξηση των επιπέδων στις βιταμίνες φυτών που θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της θρεπτικής τους αξίας.

Ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) – Η βιταμίνη-κλειδί για την ανάπτυξη των φυτών και την αντοχή τους σε αβιοτικές καταπονήσεις

Το ασκορβικό οξύ ή βιταμίνη C, αποτελεί ένα από τα πιο άφθονα και συχνότερα απαντούμενα υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Το ασκορβικό οξύ είναι ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα αντιοξειδωτικά που έχουν ανιχνευθεί στην πλειονότητα των φυτικών κυττάρων και οργανιδίων.

Η διαβόητη ανθρώπινη ασθένεια σκορβούτο αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις της έλλειψης βιταμίνης C από τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθώς τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν την κύρια πηγή ασβορβικού οξέος στην ανθρώπινη διατροφή, η δυνατότητα αύξησης της περιεκτικότητας των φυτών σε αυτό, συντελεί στη βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας, γεγονός που έχει επίσης λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Κύριες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα λαχανικά και τα φρούτα.

Στα φυτά, η βιταμίνη C χρησιμεύει ως ο κύριος ρυθμιστής της οξειδοαναγωγής. Έτσι, επηρεάζει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες που ελέγχουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και την αντοχή των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις. Η βιταμίνη C παίζει πολλαπλούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτών, όπως στην κυτταρική διαίρεση, στην επιμήκυνση του κυτταρικού τοιχώματος και άλλες αναπτυξιακές διεργασίες των φυτών. Επίσης λειτουργεί συνδυαστικά με άλλα αντιοξειδωτικά για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών Οξυγόνου που παράγονται στην αναπνοή των φυτών. Επιπλέον, η εφαρμογή εξωγενούς βιταμίνης C αυξάνει την αντοχή των φυτών σε στρες αλατότητας μειώνοντας παράλληλα και το οξειδωτικό στρες.

Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) – Η άγνωστη Βιταμίνη που επηρεάζει το νευρικό σύστημα

Η θειαμίνη ή βιταμίνη Β1 είναι ένα απαραίτητο διατροφικό συστατικό. Η έλλειψη της αποτελεί τη βάση πολλών ασθενειών, ιδίως διαταραχών του νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β1 είναι απαραίτητη για τα ένζυμα του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο. Η γλυκόζη είναι αντίστοιχα απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία των νευρώνων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Η κυρίαρχη πηγή βιταμίνης Β1 είναι τα φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά και ξηροί καρποί.

Η βιταμίνη Β1 είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα ίδια τα φυτά και τα οφέλη της στην υγεία των φυτών έχει προς το παρόν αποσπάσει περιορισμένη προσοχή σε σχέση με τον τομέα της ανθρώπινης υγείας. Γενικά, η βιταμίνη Β1 χαρακτηρίζεται για το ρόλο της ως συνένζυμο στα μεταβολικά μονοπάτια, ιδιαίτερα εκείνα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και στον κεντρικό μεταβολισμό των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της αφομοίωσης του άνθρακα, της γλυκόλυσης και της αναπνοής. Η βιταμίνη Β1 αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό για τη βελτίωση της αντοχής των φυτών σε αβιοτικό και βιοτικό stress. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Βιταμίνης Β1 στην αντοχή των φυτών σε ασθένειες καθώς και στην βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Βάσει όλων των παραπάνω, τα οφέλη από μια ενίσχυση των καλλιεργειών με αυξημένη περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Β1, είναι προφανή για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Ριβοφλαφίνη (Βιταμίνη Β2) – Η βασική Βιταμίνη του Συμπλέγματος Β

Η βιταμίνη Β2, γνωστή ως και ριβοφλαβίνη, είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, για να παραχθεί ενέργεια, αλλά επίσης συντελεί στο μεταβολισμό λιπαρών και πρωτεΐνης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αναγκαίες για να είναι υγιές το συκώτι μας, το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Τέλος, η Βιταμίνη Β2 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Κύριες πηγές της Βιταμίνης Β2 αποτελούν τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και κάποια λαχανικά.

Στα φυτά, η ριβοφλαβίνη είναι πρωταρχικά σημαντική ως αντιοξειδωτικό, καθώς διεγείρει γενικά την παραγωγή αντιοξειδωτικών συστατικών στα φυτικά κύτταρα. Επιπλέον, ενώσεις που προέρχονται από τη ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητες για πολλά ένζυμα, μειώνοντας βλαβερά συστατικά για τα φυτά, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η ριβοφλαβίνη παρουσιάζει επίσης μια λειτουργία ταχύτερης και ισχυρότερης ενεργοποίησης των αμυντικών μηχανισμών των φυτών εναντίον συνθηκών stress. Για παράδειγμα, η ικανότητα της ριβοφλαβίνης να εξουδετερώνει το στρες της ξηρασίας έχει ήδη περιγραφεί για τα φυτά καπνού. Τέλος, η ριβοφλαβίνη αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό για τα φυτά και όπως άλλα αντιοξειδωτικά, έτσι και η ριβοφλαβίνη προσδίδει αντοχή σε ασθένειες των φυτών. Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά συνάδουν με την ιδέα ότι η ριβοφλαβίνη μπορεί όντως να παίζει ρόλο στην αντοχή των φυτών στις ασθένειες.

Εικόνα 1. Οι βιταμίνες φυτών και ο ρόλος τους
Εικόνα 1. Οι βιταμίνες φυτών και ο ρόλος τους

Αμινοξέα – Θεμέλια της συνολικής απόδοσης των φυτών

Η σημασία των αμινοξέων στην ανάπτυξη των φυτών και στην ανοχή σε καταπονήσεις έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανής, καθώς αποτελούν τις «πρώτες ύλες» για τη σύνθεση των βασικών δομικών πρωτεϊνών του φυτού. Επηρεάζουν πολυάριθμες φυσιολογικές διεργασίες λόγω συμμετοχής τους, ως μεταβολίτες, στη ρύθμιση πολλαπλών φυσιολογικών και βιοχημικών οδών του φυτικού οργανισμού. Τα αμινοξέα που παράγονται με ενζυματική υδρόλυση έχουν αριστερό προσανατολισμό και ονομάζονται L-αμινοξέα και αυτή η μορφή είναι η μοναδική αφομοιώσιμη από τα φυτά.

Η χρήση των αμινοξέων ενδείκνυται σε κρίσιμα στάδια στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, όπως ο σχηματισμός των ταξιανθιών, η καρπόδεση, η αύξηση και ανάπτυξη του καρπού καθώς και σε καταστάσεις έντονου αβιοτικού και βιοτικού στρες.

Με τη χρήση αμινοξέων επιτυγχάνεται:

  • Βελτίωση της αντοχής του φυτού σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις
  • Αύξηση της καρπόδεσης και της συνολικής παραγωγής
  • Βελτίωση των οργανοληπτικών στοιχείων του καρπού
  • Εξοικονόμηση ενέργειας από το φυτό
  • Βελτίωση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος
  • Ενίσχυση της σύνθεσης χλωροφύλλης που επιδρά στη βελτίωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας του φυτού

ΓΙΑΤΙ Fruitonic® Vita

  • Μοναδικός Συνδυασμός από ελεύθερα L-αμινοξέα και 3 Βιταμίνες φυτών
  • 20 διαφορετικά L-αμινοξέα (αριστερόστροφα), άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά
  • Φυτικής προέλευσης ενζυματικά υδρολυμένες πρωτεϊνες
  • Προωθεί την παραγωγή πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών
  • Αυξάνει την αντοχή των φυτών σε συνθήκες stress (παγετός, ξηροθερμικές συνθήκες κ.α.)
  • Vit C, Vit B1, Vit B2 – Προφέρουν Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Vit C, Vit B1, Vit B2 – Αυξάνουν τις κυτταροδιαιρέσεις και την επιμήκυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων
  • Συμβατό με τη Βιολογική Γεωργία

Είναι ένα προϊόν ιδανικό σε οποιοδήποτε βλαστικό στάδιο για πλήθος καλλιεργειών με στόχους την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος

Βιβλιογραφία

Asensi-Fabado, M. A., & Munné-Bosch, S. (2010). Vitamins in plants: occurrence, biosynthesis and antioxidant function. Trends in plant science15(10), 582-592.

D’Mello, J. F. (Ed.). (2015). Amino acids in higher plants. CABI.

Dolatabadian, A., Sanavy, S. M., & Chashmi, N. A. (2008). The effects of foliar application of ascorbic acid (vitamin C) on antioxidant enzymes activities, lipid peroxidation and proline accumulation of canola (Brassica napus L.) under conditions of salt stress. Journal of Agronomy and Crop Science194(3), 206-213.

Dong, H., & Beer, S. V. (2000). Riboflavin induces disease resistance in plants by activating a novel signal transduction pathway. Phytopathology90(8), 801-811.

Fitzpatrick, T. B., & Chapman, L. M. (2020). The importance of thiamine (vitamin B1) in plant health: From crop yield to biofortification. Journal of Biological Chemistry295(34), 12002-12013.

Goyer, A. (2010). Thiamine in plants: aspects of its metabolism and functions. Phytochemistry71(14-15), 1615-1624.

Guhr, A., Horn, M. A., & Weig, A. R. (2017). Vitamin B2 (riboflavin) increases drought tolerance of Agaricus bisporus. Mycologia109(6), 860-873.

Hossain, M. A., Munné-Bosch, S., Burritt, D. J., Diaz-Vivancos, P., Fujita, M., & Lorence, A. (Eds.). (2017). Ascorbic acid in plant growth, development and stress tolerance (p. 514). Basel, Switzerland:: Springer International Publishing.

Kaya, C., Ashraf, M., Sonmez, O., Tuna, A. L., Polat, T., & Aydemir, S. (2015). Exogenous application of thiamin promotes growth and antioxidative defense system at initial phases of development in salt-stressed plants of two maize cultivars differing in salinity tolerance. Acta physiologiae plantarum37(1), 1-12.

Smith, A. G., Croft, M. T., Moulin, M., & Webb, M. E. (2007). Plants need their vitamins too. Current opinion in plant biology10(3), 266-275.